Τα μονοπάτια στα ελληνικά βουνά είναι μέρος του πολιτισμού μας και αυτοί ήταν οι δρόμοι που οδήγησαν στην ανάπτυξη του κόσμου.

Μετά από πολλά χρόνια πεζοπορίας στα ελληνικά βουνά και στο εξωτερικό, δημιουργήθηκε μία σκέψη αναβίωσης ενός μονοπατιού μεγάλης απόστασης. Πλέον, έχουμε αντιληφθεί, πως ο άνθρωπος διψάει για εξερεύνηση και επιθυμεί να συνευρίσκεται με τα στοιχεία της φύσης όλο και περισσότερο.

Στη χώρα μας, που στο μεγαλύτερο ποσοστό της καλύπτεται από βουνά, μέχρι πριν 20 χρόνια οι κάτοικοι πολλών ορεινών περιοχών, και όχι μόνο, χρησιμοποιούσαν τα μονοπάτια που είχαν κατασκευάσει είτε για να μετακινηθούν από το ένα χωριό στο άλλο είτε για την βόσκηση κοπαδιών ή την μετακίνησή τους από τα βουνά στα χιμαδιά. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η μείωση των κοπαδιών όπως και της μετακίνησης των ανθρώπων στα μονοπάτια.

Όμως ο άνθρωπος έχει ακόμα την ανάγκη να έρχεται σε επαφή με τη φύση και συνδυάζοντας τους περιπάτους σε διάφορες μορφές χρησιμοποιεί αυτά τα μονοπάτια για να αποσυμπιεστεί από την απαιτητική καθημερινότητα του. Μονοπάτια πολλών ειδών, μικρών και μεγάλων αποστάσεων, ενώνονται για να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερα με σκοπό να κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη διαδρομή ή ακόμα για να ενώσουν έναν τόπο με ένα άλλο.

Και με αυτές τις σκέψεις φτάσαμε στο 2021... Και οι σκέψεις έγιναν συζητήσεις με ανθρώπους που μοιραζόμαστε το βουνό μέσω της πεζοπορίας και αντιληφθήκαμε πως η χώρα μας, είναι η μόνη στην Ευρώπη, αλλά και στα Βαλκάνια, που δεν έχει μονοπάτια οργανωμένα για να μπορέσει κάποιος να απολαύσει με ασφάλεια αλλά και σαφήνεια την ελληνική φύση. Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες έχει ένα προνόμιο. Μπορεί κάποιος να βρίσκεται στη θάλασσα και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ανέβει σε μεγάλο υψόμετρο και να απολαύσει τα έλατα αλλά και τα αλπικά πεδία.

Σιγά-σιγά όμως οι σκέψεις πρέπει να γίνουν πράξεις και έτσι ξεκινήσαμε με ένα μεγάλο εγχείρημα· την διάνοιξη τμημάτων  του Εθνικού Μονοπατιού Ο22, το μονοπάτι που συνδέει την Πάρνηθα με Παρνασσό. Με ακόμα πιο μεγάλο στόχο να συνδεθεί με τους Δελφούς αλλά και με το μονοπάτι (Pindus Trail) από τους Δελφούς έως τις Πρέσπες, το οποίο είναι ήδη υπό κατασκευή με επίσης ιδιωτική πρωτοβουλία και εθελοντισμό.

Όπως αναφέραμε στην αρχή "ωριμάσαμε", γιατί αυτές οι σκέψεις έγιναν με γνώμονα να κρατήσουμε ζωντανό τον πολιτισμό της Ελλάδας μέσω των μονοπατιών. Επιθυμία μας να μειώσουμε το φαινόμενο της αστυφιλίας και να δώσουμε στην επαρχία την ζωή που της αξίζει μέσω της ήπιας ανάπτυξης. Τα μονοπάτια θα πρέπει να γίνουν πάλι η αφορμή για ζωή των τόπων που τους διασχίζουν μέσω του εναλλακτικού τουρισμού όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σε αυτό το εγχείρημα, σας θέλουμε δίπλα μας. Σας προσκαλούμε να ενωθούμε σε αυτή την προσπάθεια για πετύχουμε το στόχο αυτό μέσω του εθελοντισμού. Μαζί να ανακαλύψουμε ξανά τις ξεχασμένες ομορφιές της χώρα μας, να τις διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο αλλά και να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έχοντας καταφέρει να δημιουργήσουμε τις  κατάλληλες συνθήκες για την επιβίωσή τους στην επαρχία. Ας δώσουμε ζωή ξανά στην επαρχία της χώρας μας.

ΕΔΩ μπορείς να μας αφήσεις τα στοιχεία σου και να σε ειδοποιούμε όταν γίνεται κάποια δράση εθελοντισμού.