Λυπούμαστε, οι εγγραφές έχουν λήξει.

Πάμε για βουτιές στα νερά του Μανικιάτη!


  • Ημερομηνία: 26/6/2022 06:45 - 26/6/2022 21:00
  • Τοποθεσία Μανικιατης (Χάρτης)

Περιγραφή

Ο Μανικιάτης είναι ένας μεγάλος σε μήκος ποταμός της Εύβοιας που στο διάβα του σχηματίζει πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα. Ο ποταμός, που ονομάζεται και Μανικιώτικο ρέμα, διασχίζει κάθετα την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης. Πηγάζει από τους νότιους πρόποδες του Ξηροβουνίου και εμπλουτίζεται με νερά που κατεβαίνουν από το Μαυροβούνι. Η κατεύθυνση του είναι από τα δυτικά προς τα ανατολικά, το μήκος του φτάνει περίπου τα 25 χλμ. και εκβάλλει στο Αιγαίο στη μέση της παραλίας του Στομίου. Ο ποταμός ξεκινάει από το Μαγάρεμα στα βορειοδυτικά του χωριού Κάτω Σέτα και μετατρέπεται στο ρέμα Διπόταμο λίγο πριν το χωριό Μανίκια, απ’ όπου παίρνει και την ονομασία Μανικιάτης. Εκεί βρίσκεται η κύρια πηγή του ποταμού, η πηγή Ατσιτούς. Από εκεί ο Μανικιάτης κυλάει στους νότιους πρόποδες των Κοτυλαίων (Μαυροβούνι), περνάει μέσα από ένα μικρό φαράγγι μήκους 2 χλμ. και βγαίνει στο κάμπο, διασχίζοντας τα χωριά Νεοχώρι, Κοίλι, Μονόδρυο, Μεσονήσι και Οξύλιθο πριν καταλήξει στη θάλασσα. Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές, οι πολλές δολίνες και καταβόθρες και οι κλειστές κοιλάδες. Ο Μανικιάτης παρουσιάζει σημαντικές ετήσιες διακυμάνσεις εξαιτίας των βροχοπτώσεων, ενώ κατά τη διάρκεια μεγάλων νεροποντών μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο ποτάμι. Σε όλο του το μήκος το ποτάμι δημιουργεί πολλά και διαφορετικά οικοσυστήματα, όπως πυκνά παρόχθια δάση, κάθετα βράχια, ήρεμους κάμπους με καλλιέργειες και όμορφες εκβολές με πλούσια βλάστηση.

Εμείς θα περπατήσουμε το τμήμα Διπόταμο όπου και θα καταλήξουμε στον καταρράκτη Μανικιάτη.

Η διαδρομή έχει λίγο δυσκολία στο τερέν (το έδαφος που περπατάμε), δεν έχει κάποιο επικίνδυνο σημείο και είναι κατάλληλη ακόμα και για αρχάριους.

-----------------
Στοιχεία Διαδρομής
Μήκος διαδρομής ≈ 5,5χλμ.
Υψομετρική Διαφορά ≈ 134μ
Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 3,5 ώρες με τις στάσεις.
----------------
Εξοπλισμός
Παπούτσι ποταμού ιδανικά ή παλιά αθλητικά, προσωπικό φαρμακείο, θήκη προστασίας για το κινητό από νερό, μπατόν προαιρετικά το οποίο βοηθάει όμως σε τέτοιου είδους τερέν, γυαλιά ηλίου, αντιλιακό (ας σκεφτούμε λίγο το υδάτινο περιβάλλον βάζοντας αντιηλιακό τουλάχιστον πριν το ταξίδι) , το λιγότερο 1 λίτρο νερό, σνακ (Σάντουιτς, μπάρες, ξηρούς καρπούς, φρούτα).
Καλό είναι να ταξιδέψουμε με τα μαγιό μας και να έχουμε στο λεωφορείο την αλλαξιά μας όπως κάνουμε συνήθως.


*Πάντα έχουμε ρούχα και 2ο ζευγάρι παπούτσια &κάλτσες(ανάλογα την εποχή) για να αλλάξουμε πριν μπούμε στο λεωφορείο τα οποία και μένουν στο λεωφορείο δεν τα κουβαλάμε στην πεζοπορία.
----------------
Πληροφορίες για
-Επίπεδο βαθμό δυσκολίας
-Οργάνωση του φαρμακείου
-Εξοπλισμό &
-Για τους όρους συμμετοχής
Πατήστε το λινκ: ΕΔΩ
-----------------

Συνάντηση 6:45 Στο Μουσείο στου ΦΙΞ ακριβώς, επί της Συγγρού στο ρεύμα προς κέντρο

1)Εθν. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης(ΦΙΞ) 7:00
2)Παναγίτσα στο Περιστέρι 7:15
3)Φιλαδέλφεια Στάση Renault 7:20
4)Σχηματάρι 7:50-Ακριβές Σημείο: ΕΔΩ


--------------
Η φόρμα συμμετοχής συμπληρώνεται μόνο για την σίγουρη συμμετοχή σας στην δραστηριότητα περιπέτειας
Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε στο λινκ που ακολουθεί: ΕΔΩ
Τηλ. Επικοινωνίας 6977 423 738 Ηλιάδης Τάσος
-------------

ΝΕΟ-Δημιούργησε τη δική σου περιπέτεια: Στείλτε μας αίτημα μέσω τις φόρμας: ΕΔΩ
------------

Γίνε εθελοντής και γίνε μέρος του Delphi Way, το μονοπάτι που θα ενώνει την Αθήνα με τους Δελφούς...Πληροφορίες για το μονοπάτι: ΕΔΩ
Γίνε μέλος της ομάδας Delphi Way στο Facebook: ΕΔΩ