Λυπούμαστε, οι εγγραφές έχουν λήξει.

Ένα χριστουγεννιάτικο τετραήμερο στα περιξ της λίμνης Κερκίνης!!!


  • Ημερομηνία: 18/12/2023 07:15 - 18/12/2023 22:00
  • Τοποθεσία Κερκίνη, Ελλάδα (Χάρτης)

Περιγραφή

23 Δεκεμβρίου

Προορισμός μας το παραλίμνιιο χωριό Λιθότοπος, ο Λιθότοπος, «Καγιαλή-Kayali» όπως λεγόταν μέχρι το 1928, βρίσκεται νοτιοδυτικά του Δήμου Ηράκλειας Σερρών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Λιθότοπος, είναι ένα ημιορεινό χωριό, με υψόμετρο 45 μέτρα, το οποίο βρίσκεται χτισμένο πάνω σε δύο λόφους, στους πρόποδες των Κρουσίων, ακριβώς δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα αφού εκεί βρίσκεται και το μεγάλο φράγμα του ποταμού και η νότια άκρη της λίμνης Κερκίνης.Στον Λιθότοπο ζουν περίπου 700 μόνιμοι κάτοικοι και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών, 100 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης και 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Η Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932, όταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου, ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα. Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από 54.250 έως 72.110 στρέμ. ανάλογα με την εποχή.
O Λιθότοπος έχει αναδειχτεί σε προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, τους χειμερινους αλλα και τους καλοκαιρινούς μήνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, λόγο των σημαντικών υποδομών που διαθέτει.
Στον Λιθότοπο ο επισκέπτης έχει άμεση επαφή με την αγροτική ζώη , τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα. Πέρα από την φιλοξενία και τις απαραίτητες ανέσεις που προσφέρουν τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία μας ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες. Ενδεικτικές από αυτές είναι:
• Παρατήρηση οικοσυστήματος (πουλιών, πανίδας, χλωρίδας, επισκέψεις στον υγροβιότοπο της Λίμνης Κερκίνης, κ.λ.π).

Πριν όμως θα επισκεφτούμε το μουσείο της Βεργίνας.

Μουσείο Βεργίνας


Επίσκεψη στο μουσείο της Βεργίνας που προστατεύεται από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας.  Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται από το Πολυκεντρικό Μουσείο, το Ανάκτορο, το άστυ, την ακρόπολη και την ευρύτερη περιοχή.  Μέσα στο μουσείο βρίσκονται τέσσερις τάφοι και το "Ηρώον" ένας ναός αφιερωμένος στον Βασιλιά Φίλιππο Β' των Μακεδόνων.  Η σκοτεινή ατμόσφαιρα θα μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή που σίγουρα θα μας εντυπωσιάσει.

Το κόστος για να επισκεφθούμε μόνο το Κεντρικό Μουσειακό Κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου είναι 8ευρώ.

Άφιξη το απόγευμα τακτοποίηση στον ξενώνα και βραδινό σε ταβέρνα του χωριού.

24 Δεκεμβρίου

Πρωινό και θα απολαύσουμε πρωινή βαρκάδα στη λίμνη για να γνωρίσουμε την πανίδα της λίμνης, μετά ξεκινάμε για τη πεζοπορία η οποία ξεκινάει από το χωριό το οποίο διαμένουμε. Στη λίμνη θα προσπαθήσουμε αν είμαστε τυχεροί να απολαύσουμε τη πανίδα αυτού του πλούσιου υδροβιότοπου και στη συνέχεια περπατήσουμε μια εύκολη διαδρομή κοντά στη λίμνη όπου θα αντιληφθούμε τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων όπου διαμένουν στη περιοχή σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον. Επιστροφή στον ξενώνα για ξεκούραση και ρεβεγιόν Χριστουγέννων στη πόλη των Σερρών.

Στοιχεία Διαδρομής

Μήκος συνολικής διαδρομής ≈ 12,5χλμ.
Υψομετρική Διαφορά ≈ 455μ.

Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 5 ώρες με τις στάσεις. 
Βαθμός δυσκολίας: 1.

25η Δεκεμβρίου

Μετά το πρωινό επίσκεψη στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ, που αποτελεί ζωντανό μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Είναι το πιο μεγάλο και ιστορικό οχυρό της γραμμής Μεταξά ανάμεσα στα όρη Άγκιστρο και Μπέλες κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.  Εκεί θα περπατήσουμε στις υπόγειες δαιδαλώδεις στοές του (το συνολικό μήκος των στοών επικοινωνίας και καταφυγίων είναι 6.100 μέτρα) και θα δούμε στο μουσείο τις στολές και τα παράσημα των αξιωματικών που πρωταγωνίστησαν στη μάχη κατά των Γερμανών εισβολέων. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο Νέο Πετρίτσι, από εκεί θα ξεκινήσουμε μια διαδρομή όπου οι ξυλοκόποι της περιοχής προσέγγιζαν το δάσος, επίσης θα προσεγγίσουμε και τον καταρράκτη της Σουλτανίτσας. Αφού τελειώσουμε τη πεζοπορία θα πάμε να επισκεφτούμε τα ακριτικά χωριά Άνω και Κάτω Πορόια όπου και θα γευματίσουμε.

Στοιχεία Διαδρομής

Μήκος συνολικής διαδρομής ≈ 8,5χλμ.
Υψομετρική Διαφορά ≈ 515μ.

Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 4 ώρες με τις στάσεις. 
Βαθμός δυσκολίας: 1.

Μποτάκια πεζοπορίας, μπατόν, προσωπικό φαρμακείο, γάντια, σκούφο, fleece, αδιάβροχο-αντιανεμικό, 2ο ζευγάρι κάλτσες,  σνακ για την διάρκεια των πεζοπορικών διαδρομών, υδροδοχεία μίνιμουμ 1 λίτρο.

Δύο με τρεις ημέρες πριν θα σταλεί όπως πάντα email για πιο συγκεκριμένη ενημέρωση για το ρουχισμό βάσει την εικόνα του καιρού.

26 Δεκεμβρίου

Θα πάρουμε το πρωινό μας και θα ξεκινήσουμε για την επιστροφή μας στην Αθήνα.


Σας περιμένουμε να εξερευνήσουμε ένα διαμαντάκι στη βόρεια Ελλάδα και να περάσουμε παρέα τις ημέρες των Χριστουγέννων!

-------------

Πληροφορίες για:
-Επίπεδο βαθμό δυσκολίας
-Οργάνωση του φαρμακείου
-Εξοπλισμό &
-Για τους όρους συμμετοχής
Πατήστε το λινκ: ΕΔΩ

----------------

Σημεία επιβίβασης και Ώρες αναχώρησης
Συνάντηση 7:15 Στο Μουσείο στου ΦΙΞ ακριβώς, επί της Συγγρού στο ρεύμα προς κέντρο.
1)Εθν. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης(ΦΙΞ) 7:30
2)Παναγίτσα στο Περιστέρι 7:45 στο ρεύμα προς Λαμία
3)Φιλαδέλφεια Στάση Renault 7:50
4)Σχηματάρι 07:50-Ακριβές Σημείο:  ΕΔΩ
5)Κάστρο 8:45

-----------------

Το κόστος συμμετοχής είναι 350€ για mini group 20 ατόμων.
* Έξοδα μετακίνησης (λεωφορείο, καύσιμα, διόδια)

** Έξοδα του οδηγού του λεωφορείου (διαμονή οδηγού - φαγητό).

*** Τρεις διανυκτερεύσεις με πρωινό.
****Έξοδα διοργάνωσης.
*****Συνοδούς με υποστήριξη μηχανήματος απινίδωσης.

Οι συμμετοχές θα πρέπει να δηλωθούν εως τις 7 Δεκεμβρίου.
Η φόρμα συμμετοχής συμπληρώνεται μόνο για  σίγουρη συμμετοχή σας στην δραστηριότητα περιπέτειας.
Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε στο λινκ που ακολουθεί: ΕΔΩ
Τηλ. Επικοινωνίας 6977 423 738 Ηλιάδης Τάσος
------------

Γίνε εθελοντής και γίνε μέρος του Delphi Way, το μονοπάτι που θα ενώνει την Αθήνα με τους Δελφούς...Πληροφορίες για το μονοπάτι: ΕΔΩ
Γίνε μέλος της ομάδας Delphi Way στο Facebook: ΕΔΩ