Λυπούμαστε, οι εγγραφές έχουν λήξει.

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ελάτε μαζί μας να γνωρίσετε τις όμορφες γωνιές του Νομού Λασιθίου!


  • Ημερομηνία: 24/2/2023 20:15 - 28/2/2023 06:15
  • Τοποθεσία Λασίθι, Greece (Χάρτης)

Περιγραφή

Πρόγραμμα

Συνάντηση την Παρασκευή 24\2 στις 20:15 στο λιμάνι του Πειραιά, για να μοιράσουμε τα εισιτήρια και να επιβιβαστούμε στο πλοίο το οποίο αναχωρεί στις 21:00. Θα αποσταλλούν με e mail 2 μέρες πριν ξανά οι τελικές πληροφορίες.

Σαββάτο 25\2

Μπορούμε να ταξιδεύουμε στο καράβι με τα πεζοπορικά μας ρούχα ή κάποιοι που θα έχουν καμπίνα θα εξυπηρετήσουν τους υπόλοιπους να αλλάξουν λίγο πριν δέσει το καράβι στο Ηράκλειο. Άφιξη στο Ηράκλειο στις 6:15.

Επιβίβαση σε πούλμαν και αναχώρηση για το όμορφο χωριό Κράσι.

Το Κράσι βρίσκεται στις πλαγιές  του όρους Σελένα και συγκεκριμένα στη περιοχή Δίκτης σε υψόμετρο 600μ. Ήταν ένα από τα αγαπημένα χωριά του Καζαντζάκη όπου προτιμούσε να διαβάζει και να γράφει κάτω από τον ίσκιο ενός αρχαίου πλατάνου ο οποίος είναι ηλικίας 1800-2000 χρόνων και έχει περιφέρεια πάνω από 15 μέτρα.  Με προεδρικό διάταγμα ο αιωνόβιος αυτός πλάτανος έχει ανακηρυχθεί Προστατευόμενο Φυσικό Μνημείο.  Ένα άλλο εντυπωσιακό καλλιτέχνημα και ένα από τα πιο άρτια συγκροτήματα ύδρευσης στην Κρήτη, είναι η Μεγάλη Βρύση κατασκευασμένη το 1890 από τους περιζήτητους εκείνη την εποχή μαστόρους της κοινότητας  Μοχιανούς.

Η διαδρομή μας είναι κυκλική και καθαρά πεζοπορική σε περιοχή με μεγάλη οικολογική σημασία. Πλήθος αρπαχτικών πτηνών με τα μεγαλυτερα τον χρυσαετό και τον γύπα, και γύρω μας ένα από τα σημαντικότερα δάση για τα δεδομένα της Κρήτης με πρωταγωνιστή τις Άριες ή κατά την ντοπιολαλιά Αζίλακας, ένα είδος αειθαλούς βελανιδιάς όπου το ύψος τους φτάνει τα 25 μέτρα. Το Λασιθιώτικο Αζιλακόδασος είναι από τα ελάχιστα και μεγαλύτερα του είδους του που υπάρχουν στη Μεσόγειο. 


Κυριακή 26\2

Πρωινό και αναχώρηση για τον οικισμό Μοναστηράκι για να απολαύσουμε την επιβλητική είσοδο του φαραγγιού Χα. Θα περπατήσουμε πλάι και εκτός του φαραγγιού για να φτάσουμε στον οικισμό Θρυπτή.  Εκεί θα κάνουμε στάση για να απολαύσουμε κρητικούς μεζέδες και θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διαδρομή είναι καθαρά πεζοπορική, δεν έχει σκαρφάλωμα ή τεχνικές περιπτώσεις.

Δευτέρα 27\2 

Πρωινό και αδειάζουμε το δωμάτιο.  Μετάβαση στο χωριό Πλάκα για να πάρουμε το καραβάκι για Σπιναλόγκα.

Στη βόρεια είσοδο του κόλπου της Ελούντας, σε θέση κλειδί για τον έλεγχο του φυσικού λιμανιού της, βρίσκεται η νησίδα της Σπιναλόγκας, με έκταση 85 στρέμματα και 53 μ. υψόμετρο. Το νησί οχυρώθηκε κατά την αρχαιότητα, το πιθανότερο κατά την ελληνιστική περίοδο, με μεγάλο οχυρωματικό περίβολο. Πάνω στα ερείπια αρχαίου κάστρου οι Βενετοί οικοδόμησαν ισχυρό φρούριο, που σχεδιάστηκε σύμφωνα με την οχυρωματική πρακτική του προμαχωνικού συστήματος από τον Genese Bressani και τον Latino Orsini.
H πρώτη φάση οικοδόμησης του φρουρίου διήρκεσε από το 1579 και έως το 1586. Την περίοδο του κρητικού πολέμου (1645-1669) κατέφυγαν στη Σπιναλόγκα πρόσφυγες και επαναστάτες (χαΐνηδες), που έχοντας σαν βάση τη νησίδα παρενοχλούν τους Τούρκους. Η δράση τους διήρκεσε όσο οι Ενετοί κατείχαν το φρούριο αφού με την συνθήκη παράδοσης του Χάνδακα το 1669 η Σπιναλόγκα παρέμεινε στην κυριότητα της Βενετίας.
Μετά την κατάληψη του νησιού από τους Τούρκους το 1715 στη Σπιναλόγκα διαμορφώνεται σταδιακά ένας οικισμός αμιγώς οθωμανικός. Κατά τα μέσα του 19ου αι. στη νησίδα συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός κατοίκων, στην πλειονότητά τους έμποροι και ναυτικοί, που επωφελούμενοι από την ασφάλεια του οχυρωμένου οικισμού εκμεταλλεύονται τους εμπορικούς δρόμους της Ανατολικής Μεσογείου. Η ζωή αυτού του οικισμού διακόπηκε απότομα λόγω των πολιτικών εξελίξεων που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη κατά τα τελευταία έτη του 19ου αι. Η ανασφάλεια που επικράτησε ανάμεσα στους Οθωμανούς της Κρήτης λόγω της επαναστατικής δράσης των χριστιανών ανάγκασε την πλειονότητα των κατοίκων της Σπιναλόγκας σε μετανάστευση. Από το 1897 στο νησί και για ένα έτος περίπου στη Σπιναλόγκα εγκαταστάθηκαν Γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Κρητική Πολιτεία το 1903 θέσπισε την απομόνωση των λεπρών και αποφάσισε τη δημιουργία Λεπροκομείου στη Σπιναλόγκα προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα μίας συντονισμένης βοήθειας στους πάσχοντες από τη νόσο του Χάνσεν. Η δύσκολη ζωή των αρρώστων, που διέμειναν στο νησί έως το 1957, σηματοδότησε τον χώρο και το φόρτισε συναισθηματικά καθιστώντας το τόπο μαρτυρίου και ιστορικής μνήμης. 

Χρήση Σπιναλόγκας 1579-1957, γράφοντας τις ημερομηνίες παρατηρήσαμε πως είναι τα ίδια νούμερα...χμμμ.

Εισιτήριο: Ολόκληρο: 8€, Μειωμένο: 4€ 

Για πληροφορίες σχετικά με την ελεύθερη και μειωμένη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο πατήστε ΕΔΩ

Εισιτήριο μεταφοράς στο νησί Πλάκα-Σπιναλόγκα-Πλάκα: 8€

Αποχαιρετούμε την Κρήτη με πεζοπορία στην Χερσόνησο της Κολοκύθας. Στη Μινωική περίοδο, στη θέση της Ελούντας βρίσκονταν η αρχαία πόλη Ολούς. Κατά την διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας και λίγα χρόνια πριν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, γαλλικά σώματα κατασκεύασαν κανάλι και τοξωτή πέτρινη γέφυρα την περίοδο 1897-1898 στην θέση του ισθμού.

Αφήνουμε την περιοχή της Ελούντας και  θα μεταβούμε σε ρεμπετάδικο του Ηρακλείου όπου η κρητική παραδοσιακή  μουσική θα ολοκληρώσει αυτό το όμορφο τριήμερο.

Αναχώρηση πλοίου 21:00

Τρίτη 28\2

Άφιξη στο Πειραιά 06:15 Με τσις υγείες σας!

--------------
Στοιχεία Διαδρομών

Ημέρα 1η

Βαθμός Δυσκολίας: 1 κατάλληλη για αρχάριους, ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 10χλμ, Υψομετρική Διαφορά 430μ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΕ ΣΤΑΣΕΙΣ: ΕΚΤΙΜΗΣΗ 4,5 ώρες.
Εξοπλισμός διαδρομής:μποτάκι πεζοπορίας, μπατόν, αδιάβροχο, fleece, γάντια σκούφο, μαντήλι τύπου buff, προσωπικό φαρμακείο, 1,5 λίτρο νερό, 2ο ζευγάρι κάλτσες, σνακ (ξηρούς καρπούς και φρούτα, μπάρες, τοστ-σαντουιτς). 

Ημέρα 2η

Βαθμός Δυσκολίας: 1 κατάλληλη για αρχάριους με σχετικά καλή φυσική κατάσταση & ΔΕΝ υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 17χλμ, Υψομετρική Διαφορά 887μ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΕ ΣΤΑΣΕΙΣ: ΕΚΤΙΜΗΣΗ 7 ώρες.

Εξοπλισμός διαδρομής: μποτάκι πεζοπορίας, μπατόν, αδιάβροχο, fleece, γάντια σκούφο, μαντήλι τύπου buff, προσωπικό φαρμακείο, 1 λίτρο νερό, 2ο ζευγάρι κάλτσες, σνακ (ξηρούς καρπούς και φρούτα, μπάρες, τοστ-σαντουιτς). 

Βαθμός Δυσκολίας: 1 κατάλληλη για αρχάριους, ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 8χλμ, Υψομετρική Διαφορά 158μ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΕ ΣΤΑΣΕΙΣ: ΕΚΤΙΜΗΣΗ 3 ώρες.

Εξοπλισμός διαδρομής: μποτάκι πεζοπορίας, μπατόν, αδιάβροχο, fleece, γάντια σκούφο, μαντήλι τύπου buff, προσωπικό φαρμακείο, 1 λίτρο νερό, 2ο ζευγάρι κάλτσες, σνακ (ξηρούς καρπούς και φρούτα, μπάρες, τοστ-σαντουιτς). 

----------------
Πληροφορίες για
-Επίπεδο βαθμό δυσκολίας
-Οργάνωση του φαρμακείου
-Εξοπλισμό &
-Για τους όρους συμμετοχής
Πατήστε το λινκ: ΕΔΩ
-----------------
Tο κόστος συμμετοχής είναι 200€ και συμπεριλαμβάνει:
* Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Πειραιά-Ηράκλειο και επιστροφή - οικονομική θέση.**
* Λεωφορείο, οδηγό λεωφορείου, το οποίο θα το έχουμε για τις μετακινήσεις μας (3 ημέρες).
*Διαμονή σε ξενοδοχείο με πρωινό στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου (2 διανυκτερεύσεις).
*Χρόνος-έξοδα διοργάνωσης περιπέτειας-Συνοδοί δραστηριότητας.

**Στο πλοίο υπάρχει η δυνατότητα
α)Αεροπορικής θέσης +3€ ανά δρομολόγιο-Βραδινό δρομολόγιο.
β) 4Κλινη καμπίνα +14€ ανά δρομολόγιο.
Αναλυτικά θα βρείτε την διακύμανση της προκαταβολής στην φόρμα συμμετοχής ανάλογα με τον τρόπο ταξιδιού στο πλοίο.
Συνάντηση 20:15 το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά.
----------------

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή ως 10 Φεβρουαρίου, για την έγκαιρη κράτηση των εισιτηρίων και πάλι είναι εκτίμηση. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ατόμων για να πραγματοποιηθεί η εξόρμηση. Μετά της 10 Φλεβάρη μπορείτε να συμπληρώνετε την φόρμα και θα σας απαντάμε για το αν υπάρχει διαθεσιμότητα στην περίπτωση της καμπίνας ενδεχομένους και των αεροπορικών θέσεων.

Η φόρμα συμμετοχής συμπληρώνεται μόνο για την σίγουρη συμμετοχή σας στην δραστηριότητα περιπέτειας.
Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε: ΕΔΩ
Τηλ. Επικοινωνίας 6977 423 738 Ηλιάδης Τάσος
-------------

Γίνε εθελοντής και γίνε μέρος του Delphi Way, το μονοπάτι που θα ενώνει την Αθήνα με τους Δελφούς. Πληροφορίες για το μονοπάτι: ΕΔΩ
Γίνε μέλος της ομάδας Delphi Way στο Facebook: ΕΔΩ