Λυπούμαστε, οι εγγραφές έχουν λήξει.

Πάμε να γνωρίσουμε ένα "χειροποίητο" νησί που αποτελεί το κομψοτέχνημα των Κυκλάδων και δεν είναι άλλο από τη... Τήνο! Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.


  • Ημερομηνία: 3/6/2023 06:15 - 5/6/2023 18:00
  • Τοποθεσία Tinos, Ελλάδα (Χάρτης)

Περιγραφή

Ημέρα 1η Σαββάτο 3\6

Συνάντηση στο λιμάνι της Ραφήνας το αργότερο 7:30 με αναχώρηση στις 08:00 γιαΤήνο. Άφιξη στο ομώνυμο λιμάνι της Τήνου μετά από 3 ώρες. Είμαστε έτοιμοι για την πρώτη μας πεζοπορία και ξεκινάμε αφού φορτώσουμε τα πράγματα μας (βαλίτσες) σε όχημα για να τα μεταφέρει στα σημεία διαμονής μας. Η πρώτη μας πεζοπορία ξεκινάει με προορισμό τη Στενή όπου θα είναι για δύο ημέρες η βάση μας. Στο δρόμο μας θα συναντήσουμε αρκετά παλιά ξωκλήσια όπου γενικά στολίζουν όλο το νησί, κάποια για την αρχιτεκτονική τους και κάποια για τη παλαιότητά τους αλλά και για τα θαύματα τους στους Έλληνες πιστούς. Επίσης θα περάσουμε από 4 οικισμούς.  Το Μουντάδο το οποίο χρονολογείται εδώ και 1000 χρόνια, τη Καρυά όπου και μόνο από την ονομασία καταλαβαίνει κάποιος ότι επίσης χρονολογείται από την αρχαιότητα, φτιαγμένη σε απάνεμη πλαγιά με μοναστήρι στο ψηλότερο σημείο της και με θέα το απέραντο γαλάζιο και την Χώρα του νησιού. Οι επόμενοι δύο οικισμοί είναι ο Τζάδος που βρίσκεται σε μια καταπράσινη κοιλάδα και ο Κέχρος. Φτάνουμε στη Στενή και τακτοποιούμαστε στα παραδοσιακά ανακατεσκευασμένα σπίτια των Τηνιακών. Εάν είμαστε κάποιοι ξεκούραστοι θα κάνουμε και μικρή απογευματινή πεζοπορία ή επίσκεψη σε οινοποιείο του οικισμού.


Η Τήνος αριθμεί περί τους 600 περιστερώνες!

Στοιχεία ΔιαδρομήςΜήκος συνολικής διαδρομής ≈ 8χλμ.
Υψομετρική Διαφορά ≈ 435μ

Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 3,5 ώρες με τις στάσεις.


Ημέρα 2η Σαββάτο 4\6

Αναχωρούμε μετά το πρωινό για το Ακρωτήρι Παπάργυρο στην περιοχή Λιβάδα, η διαδρομή  θεωρείται από πολλούς ως η πιο εντυπωσιακή διαδρομή της Τήνου. Ξεκινάει από το χωριό Μυρσίνη και κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Διέρχεται αρχικά από κατάφυτο τοπίο, με πανύψηλες δρύες, πλατάνους, νερά και ξωκλήσια κατά μήκος της ρεματιάς της Λιβάδας που χωρίζει το άνυδρο τοπίο των γρανιτικών σχηματισμών και τις πλαγιές του όρους Τσικνιάς, πολύ πιο εύφορες στα χαμηλά. Αφού περάσει από το Μαγγανάρι και το Πλατύ, αγροτικά τοπία με καλλιέργειες και περιβόλια αλλά και εντυπωσιακούς γρανιτικούς σχηματισμούς να εναλλάσσονται με την πυκνή βλάστηση, καταλήγει στην ακτή της Λιβάδας με το μικρό υγρότοπο. Εκεί ξεκινάει ένα μικρό αρχικά μονοπάτι, το οποίο καταλήγει στον επιβλητικό φάρο της Λιβάδας, που οριοθετεί το πέρασμα μεταξύ Τήνου και Μυκόνου. Το τελευταίο σκέλος της διαδρομής, προς το φάρο στο ακρωτήριο Παπάργυρος, γίνεται σε πετρόχτιστο μονοπάτι, το οποίο χρησίμευε για τα υπαίθρια μεταλλεία της περιοχής. 

Επιστροφή από τα ίδια με πιθανή αλλαγή ανάλογα τη διάθεση της ομάδας. Γεύμα ξεκούραση και απογευματινή βόλτα στα πέριξ


Στοιχεία Διαδρομής

Μήκος συνολικής διαδρομής ≈ 16χλμ.
Υψομετρική Διαφορά ≈ 500μ
Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 5 ώρες με τις στάσεις.


Ημέρα 3η Δευτέρα 5\6

Απολαμβάνουμε το τελευταίο μας πρωινό στο νησί της Τήνου και αδειάζουμε τα σπίτια. Ξεκινάμε τη πεζοπορία μας με προορισμό τη Χώρα. Κινούμαστε δυτικά προς το Κάστρο του Εξωμβούργου το οποίο κάποτε υπήρξε το πιο δυνατό κάστρο των Κυκλάδων. Ήταν από τα τελευταία κάστρα στην Ελλάδα που έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Όταν οι Τούρκοι το κυρίευσαν το 1715, το ανατίναξαν και το κατέστρεψαν. Το Εξώμβουργο είναι ένας βραχώδης κωνικός λόφος που δεσπόζει στο νότιο μέρος της Τήνου, σε μια προνομιακή θέση που πρόσφερε καλή φυσική οχύρωση και οπτικό έλεγχο μεγάλου μέρους του νησιού και του πολυσύχναστου στενού μεταξύ Τήνου-Μυκόνου. Το κάστρο ονομάστηκε «Εξώμβουργο» μετά την καταστροφή του. Όταν ήταν στις δόξες του, ήταν γνωστό ως «κάστρο της Αγίας Ελένης» ή απλά «Κάστρο της Τήνου». Για τους Ενετούς ήταν το «Castrum de Tine».

Πλέον κινούμαστε νότια και κάνουμε μικρή στάση στο Κτικάδο το οποίο είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά της Τήνου, χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά, με θέα προς τα Κιόνια και τη Σύρο. Τη Δευτέρα του Πάσχα στο Κτικάδο τηρείται ένα πολύ παλαιό έθιμο: Η Τράπεζα της Αγάπης. Όλο το χωριό – καθολικοί, ορθόδοξοι – γευματίζει αδελφωμένο σε κοινό τραπέζι.  

Ένα πολύ μικρό κομμάτι από το πολύχρωμο μωσαϊκό της Τήνου πλησιάζει στο τέλος του με επίσκεψη στη Παναγιά της Τήνου και ελεύθερο χρόνο για βόλτα στα σοκάκια της Χώρας και γεύμα.

Το καράβι αναχωρεί στις 18:00 και άφιξη στη Ραφήνα στις 21:00

Στοιχεία Διαδρομής

Μήκος συνολικής διαδρομής ≈ 9χλμ.
Υψομετρική Διαφορά (Κατάβαση) ≈ 480μ

Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 3,5 ώρες με τις στάσεις.

----------------

Πληροφορίες για
-Επίπεδο βαθμό δυσκολίας
-Οργάνωση του φαρμακείου
-Εξοπλισμό &
-Για τους όρους συμμετοχής
Πατήστε το λινκ: ΕΔΩ
----------------

Στο πεζοπορικό μας τριήμερο θα γνωρίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το νησί γι' αυτό το λόγο και έχουμε επιλέξει τη διαμονή μας σε σπίτια με ανανεωμένο το τηνιακό παραδοσιακό στυλ, εκτός Χώρας, στον οικισμό Στενή. Τα σπίτια μπορούν να φιλοξενήσουν δυο, τρία και τέσσερα άτομα (δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα).

Που θα μένουμε..

Το κόστος συμμετοχής είναι 190€ και περιλαμβάνει:

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προς και από την Τήνο (από Ραφήνα) 

2 διανυκτερεύσεις σε σπίτια χωρίς πρωινό (το πρωινό μπορούμε να το προμηθευτούμε στην αγορά της Τήνου ή όποιος επιθυμεί μπορεί να φέρει δικό του).

Όχημα το οποίο θα μεταφέρει τις αποσκευές μας από το λιμάνι στη Στενή και πίσω.

Χρόνος - Έξοδα διοργάνωσης περιπέτειας - Συνοδοί δραστηριότητας. 

Σημείο συνάντησης για όσους θέλουν να μετακινηθούν με τα ΜΜΜ προς Ραφήνα: Σταθμός μετρό Νομισματοκοπείο στις 06:00. Από εκεί θα πάρουμε το ΚΤΕΛ για να μεταφερθούμε στο λιμάνι της Ραφήνας (+2,40€\διαδρομή). Το λεωφορείο αναχωρεί στις 06:15. Η συγκοινωνία του Μετρό ξεκινάει από τις 5:30 ωστόσο το μετρό φτάνει στο Νομισματοκοποίο οριακά στις 06:05. Σημείο συνάντησης για όσους θέλουν να μεταβούν στη Ραφήνα με το ιδιωτικό τους όχημα: στο λιμάνι το αργότερο στις 07.40.  

Δήλωση συμμετοχής έως 5 Μαίου - Group maximum 30 ατόμων.

Νέα ενημέρωση 6\5:

Από 8\5 επιπλέον συμμετοχές κατόπιν ελέγχου διαθεσιμότητας ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ή δωματίων.

Η φόρμα συμμετοχής συμπληρώνεται μόνο για την σίγουρη συμμετοχή σας στην δραστηριότητα περιπέτειας.
Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε στο λινκ που ακολουθεί: ΕΔΩ
Τηλ. Επικοινωνίας 6977 423 738 Ηλιάδης Τάσος 

---------------

Ενώνουμε την Αθήνα με τους Δελφούς!
ΕΔΩ μπορείς να μάθεις για τη διαδρομή ή να γίνεις εθελοντής.