Λυπούμαστε, οι εγγραφές έχουν λήξει.

Σας παρουσιάζουμε ένα εκπληκτικό τριήμερο την περίοδο των Φώτων.


  • Ημερομηνία: 6/1/2023 06:45 - 8/1/2023 22:00
  • Τοποθεσία Prespes, Ελλάδα (Χάρτης)

Περιγραφή

Οι Πρέσπες αποτελούν διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας τις οποίες περιβάλουν οι ορεινοί όγκοι του Βαρνούντα ανατολικώς και του Τρικλαρίου(Σφήκα) νοτίως, ενώ βορείως ο ορεινός όγκος του Ξεροβουνίου1.857 μ. και της Γκαλιτσίτσας (2.288 μ.), χωρίζει την Αχρίδα από τη Μεγάλη Πρέσπα. Η Μεγάλη Πρέσπα, υπό τον μεγάλο ορεινό όγκο που την περιβάλλει, όπως και όλη η γύρω περιοχή, επικοινωνεί υπόγεια με τη λίμνη της Αχρίδος, και κατά καιρούς τη στάθμη των υδάτων τους μεταβάλλεται.

Η Πρέσπα και συγκεκριμένα μια έκτασή της συνολικής εκτάσεως 256,9 τ. χλμ. είχε ήδη ανακηρυχθεί ως ο «Εθνικός Δρυμός Πρεσπών» από το 1974.

Την επόμενη χρονιά, το 1975, ονομάστηκε επίσημα «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους», ενώ στις 21 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα η ένταξη της Μικρής Πρέσπας στη Συνθήκη Ramsar ως υγροβιοτόπου διεθνούς ενδιαφέροντος.
Σημαντικό τμήμα του Εθνικού Δρυμού καθώς και του Όρους Βαρνούντα συγκαταλέγεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «NATURA 2000».
Τι θα κάνουμε...
Αναχώρηση Παρασκευή 6 Ιανουαρίου από Αθήνα για Πρέσπες και συγκεκριμένα στο χωριό Ψαράδες το οποίο θα είναι η βάση μας. Πριν φτάσουμε στους Ψαράδες θα επισκεφτούμε το νησάκι Άγιος Αχίλλειο ή αλλιώς Χαΐλλις. Είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδας, μετά από αυτό των Ιωαννίνων. Μια πλωτή πεζογέφυρα 650 μ. θα σας φέρει έως τον οικισμό του Αγίου Αχιλλείου με τους ελάχιστους κατοίκους και τις βυζαντινές εκκλησίες όπως το μνημείο-σύμβολο των Πρεσπών, η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Τελειώνοντας την απογευματινή μας βόλτα στο νησί πάμε στους Ψαράδες για τακτοποίηση και για βραδινό γεύμα.
Την 2η μέρα θα μεταβούμε στο χωριό Οξυά. Θα περπατήσουμε τον παλιό εμπορικό δρόμο, που κατά τη διάρκεια του 19ου αι. συνέδεε την Μπίτολα (Μοναστήρι) με την Κορυτσά. Ξεκινά από την νοτιοανατολική ακτή της Μικρής Πρέσπας στο χωριό Μικρολίμνη και καταλήγει στο εγκαταλελειμμένο χωριό Κρανιά (ή Κρανιές). Η πορεία διαρκεί περίπου 4 ώρες με στάσεις, μία εκ των οποίων μπορεί να γίνει σε μια μικρή κοιλάδα με πολλές φωλιές πουλιών.Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομή ακολουθεί την παλιά μουλαρόστρατα που ένωνε τη Φλώρινα και τα χωριά της νότιας Πρέσπας με την περιοχή της Κορυτσάς. Ακολουθώντας τις όχθες της Μικρής Πρέσπας, καταλήγει στο ερειπωμένο από τον Εμφύλιο χωριό Κρανιές.
«Λεωφόροι» άλλων εποχών, οι μουλαρόστρατες ήταν κάποτε οι βασικές οδικές αρτηρίες που συνέδεαν τα χωριά με τα εμπορικά κέντρα. Μουλάρια, άλογα, γαΐδουράκια, μεμονωμένα ή σε καραβάνια, τις διέσχιζαν για αιώνες πολλούς, για να μεταφέρουν τα απαραίτητα αγαθά. Μεγαλύτερες από τα απλά μονοπάτια, οι διαστάσεις τους είναι τέτοιες που να επιτρέπουν τη διασταύρωση φορτωμένων ζώων. Στα δυσκολότερα σημεία είναι ακόμα και σήμερα ορατές οι ξερολιθιές που στήριζαν το δρόμο.
Την τελευταία ημέρα ξεκινάμε νωρίς για να δούμε τα ασκηταριά στην μεγάλη λίμνη και το ακρωτήρι Ρότι.


----------------

Πληροφορίες για
-Επίπεδο βαθμό δυσκολίας
-Οργάνωση του φαρμακείου
-Εξοπλισμό &
-Για τους όρους συμμετοχής
Πατήστε το λινκ: ΕΔΩ
-----------------
1)Στοιχεία Διαδρομής Άγιο Αχίλλειο
Μήκος συνολικής διαδρομής ≈ 6,5χλμ.
Υψομετρική Διαφορά ≈ 173μ
Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 3 ώρες με τις στάσεις.
Β.Δ. 1
Εξοπλισμός
Μποτάκι πεζοπορίας, προσωπικό φαρμακείο, 0,5 λίτρο νερό, σνακ (Σάντουιτς, μπάρες, ξηρούς καρπούς, φρούτα).
2)Στοιχεία Διαδρομής Οξυάς
Μήκος διαδρομής ≈ 12χλμ.
Υψομετρική Διαφορά ≈ 270μ
Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 5 ώρες με τις στάσεις.
Β.Δ. 1
Εξοπλισμός
Μποτάκι πεζοπορίας, προσωπικό φαρμακείο, μπατόν, 1 λίτρο νερό, σνακ (Σάντουιτς, μπάρες, ξηρούς καρπούς, φρούτα).
3)Στοιχεία Διαδρομής Ρότι & Ασκηταριά
Μήκος διαδρομής ≈ 10χλμ.
Υψομετρική Διαφορά ≈ 350μ
Διάρκεια πεζοπορίας ≈ 5 ώρες με τις στάσεις.
Β.Δ. 1 

Μετά από κάθε διαδρομή να έχουμε καθαρή αλλαξιά με ρούχα και παπούτσια για να μπούμε στο λεωφορείο.
-------------------
Συνάντηση 6:45 Φιλαδέλφεια Στάση Παλιά Renault στο ρεύμα προς Πειραιά.
1) Φιλαδέλφεια Στάση Παλιά Renault 7:00
2) Παναγίτσα στάση Κολοκυνθούς στο Περιστέρι από την μεριά Bread Factory 7:10
3) Στην στάση του Μετρό Αγία Μαρίνα έξω από το Δημαρχείο του Αιγάλεω 7:20
4) Κόμβος Ελευσίνας πριν το Praktiker 7:40
5) Ισθμός Κορίνθου 8:20
--------------

Η φόρμα συμμετοχής συμπληρώνεται μόνο για την σίγουρη συμμετοχή σας στην δραστηριότητα περιπέτειας
Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε την φόρμα πατώντας: ΕΔΩ
Τηλ. Επικοινωνίας 6977 423 738 Ηλιάδης Τάσος
------------

Γίνε εθελοντής και γίνε μέρος του Delphi Way, το μονοπάτι που θα ενώνει την Αθήνα με τους Δελφούς...Πληροφορίες για το μονοπάτι: ΕΔΩ
Γίνε μέλος της ομάδας Delphi Way στο Facebook: ΕΔΩ